Wat is het belang van het beschermen van de huidintegriteit bij kwetsbare cliënten die het risico op decubituswonden of vochtletsel (IAD) lopen.

Huidintegriteit beschermen

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en zorgt voor een effectieve barrière tussen het interne weefsel en het externe milieu (Flour, 2009).

Zij beschermt het lichaam tegen de gevolgen van temperatuur en tegen chemische, fysische en mechanische gevaren en voorkomt dat gevaarlijke stoffen zoals micro-organismen het lichaam binnendringen.

Ze doet tevens dienst als waterbestendige barrière, zodat essentiële voedingsstoffen niet uit het lichaam worden gespoeld (DermNet NZ, 2012). 

De huidstructuur verschilt afhankelijk van de anatomische regio van het lichaam en verandert tijdens veroudering, in reactie op terugkerende trauma's/stressfactoren en voortdurende blootstelling aan uv-straling. Het beschermen van de huidintegriteit is essentieel voor het voorkomen van decubitus.

Het beschermen van de huidintegriteit omvat een evenwicht tussen enerzijds garanderen dat de huid niet wordt beschadigd door externe belasting en krachten en anderzijds intrinsieke factoren, zoals de algehele gezondheid van de persoon in kwestie en de mate waarin de huid tegen schade bestand is.

In het verleden lag de nadruk op het zorgen voor optimale ligondersteuning voor cliënten met het risico op decubitus, die de mechanische belasting van de huid verkleinen.

Nu bestaat de behoefte om maatregelen te overwegen die het microklimaat beïnvloeden door de omgeving op of bij het huidoppervlak te veranderen (Wounds International, 2010).

Wat is microklimaat?

Bij decubituszorg is microklimaat een term die wordt gebruikt om de vochtigheidsgraad en de temperatuur van de huid te beschrijven tussen het raakvlak van de huid en het oppervlak waarmee ze in contact staat. Het verwijst in eerste instantie naar de temperatuur (van de huid of de zachte weefsels) en de vochtigheid (of vochtniveaus van het huidoppervlak) (Clark en Black, 2011).

Een slecht microklimaat, dat resulteert in een huid die te warm en te vochtig is, vermindert het herstellingsvermogen van de huid en vergroot de gevoeligheid voor schade door druk, schuifkracht of wrijving.

Beheer van het microklimaat van de huid omvat het controleren van de totale omgeving, bijvoorbeeld door een optimale kamertemperatuur aan te houden, het gebruik van synthetische materialen op de huid te vermijden of door specifieke hulpmiddelen ter controle van het microklimaat te gebruiken.

Hieronder kunnen vallen de verwarmende hulpmiddelen die worden gebruikt om te voorkomen dat de huid te koud word als de patiënt langere tijd in de ok verblijft (NICE, 2008) of speciale apparatuur die de huid droog en op een optimale temperatuur houdt (bijvoorbeeld Skin IQ™ MCM) (Clark en Black, 2011). Controleren van het microklimaat is van groot belang voor de preventie en behandeling van decubitus.