Uit een onderzoek door een groep van deskundigen is gebleken dat de fysieke belasting bij gebruik van de Carevo lager is dan bij een traditionele in hoogte verstelbare douchewagen.

In het kader van een laboratoriumonderzoek werd de Carevo vergeleken met een traditionele in hoogte verstelbare douchewagen om te bepalen of er een verschil is tussen beide voor wat de statische belasting op de gewrichten en spieren van de zorgverlener betreft (Knibbe et al. 2013).

  • De zorgverlener bevindt zich 10,2% langer in een neutrale (veilige) rughouding.
  • De zorgverlener bevindt zich 3% langer in een niet-gebogen of niet-gewrongen rughouding.
  • De zorgverlener bevindt zich 9,4% langer in een neutrale (of veilige) nekhouding.
  • De zorgverleners brachten ook aanzienlijk meer tijd door aan het midden van de douchewagen, waardoor ze langer in een neutrale rughouding stonden, d.w.z. een beperking van de statische belasting van 13,4%.

Ten opzichte van vorig onderzoek naar belasting in bepaalde lichaamshoudingen en doeltreffend baden en douchen van zorgvragers (Knibbe et al. 1996) wijzen de resultaten op een toename met 19% van de tijd in een veilige houding bij gebruik van de Carevo dan wanneer de zorgvrager op een in hoogte verstelbaar bed wordt gewassen.

Conclusies
Er zijn meerdere mogelijke verklaringen waarom bij het gebruik van de Carevo betere werkhoudingen worden vastgesteld:

  • Het gebogen middenstuk van de douchewagen vergroot de zone waarin zorgverleners in een aanvaardbare lichaamshouding kunnen werken.
  • De handgrepen kunnen het rollen vergemakkelijken aangezien de zorgvrager, indien hij daartoe in staat is, zich zelf kan rechttrekken. Daardoor wordt de zorgvrager gestimuleerd mee te werken en worden de gewrichten en spieren van de zorgverlener minder belast.
  • De rugsteun van de Carevo is elektrische verstelbaar, waardoor de zorgverlener in een nog betere ergonomische werkhouding het haar kan wassen en andere handelingen in deze regio kan verrichten.
  • Het zachte gedeelte in het midden van de matras van de Carevo-douchewagen (de comfortzone) bevindt zich waar het zwaartepunt van de zorgvrager is. Daardoor wordt voorkomen dat de zorgvrager naar beneden glijdt en is de zorgvrager makkelijker te draaien.
Lees het volledige artikel voor meer details – Knibbe et al., How Smart is the Carevo? Results of a Study on a New Shower Trolley Generation; The Ergonomics Open Journal 2013, 6, 1-5.