Het is klinisch bewezen dat een warm bad nemen heel wat voordelen biedt: het stilt de pijn, bevordert de mobiliteit, beperkt de symptomen van huidziektes en verbetert het psychologische welzijn.

In een oud medisch document (Radcliffe, 1916) staat te lezen dat met warme baden dagelijks meer dan 170 militairen met zowel fysieke als psychologische oorlogswonden uit de Eerste Wereldoorlog succesvol werden behandeld.

De conclusie van een systematische herziening van 29 willekeurig gecontroleerde tests waaraan 1.720 zorgvragers met reumatische en gewrichts- en spieraandoeningen deelnamen, was dat warmwatertherapie zorgde voor een betere pijnbestrijding en een groter welzijnsgevoel (Falagas, 2009). Door thermale stimulatie zetten collageenrijke weefsels zich uit, waardoor gewrichten soepeler worden (Matz, 2003). Er werd ook vastgesteld dat hyperthermie de viscositeit van gewrichtsvocht doet dalen (Sukenik, 1997).

Warmwatertherapieën zouden ook weldadig zijn voor zorgvragers met huidaandoeningen (Matz, 2003). Zo heeft het toevoegen van een verzachtende cremè/lotion aan het warme water een bewezen positief effect op een droge of schilferende huid van een zorgvrager. Een warm bad zorgt er ook voor dat de huid de verzachtende cremè/lotion, die na het baden wordt aangebracht, beter opneemt.

Thermische stimulatie verwijdt de vaten, verbetert de bloedcirculatie en verlaagt de bloeddruk, en is ook de reden waarom een korte thermische spanning pijn kan verlichten. Daarnaast kan de toepassing van warmte om hyperthermie teweeg te brengen ook een immunosuppresief en ontstekingsremmend effect hebben (Matz 2003).

Uit de onderzoeken die Petrofsky et al. in 2010 uitvoerden, is gebleken dat de betere huiddoorbloeding als gevolg van onderdompeling in warm water eerder voor een deel wordt veroorzaakt door de bevochtiging (met water) van de huid, dan zuiver door de warmte zelf.

Hydrosound™ = Ultrasound
Sommige ArjoHuntleigh baden hebben een ingebouwde Hydrosound -eenheid die werkt op een lage frequentie van 30 kHz en lage intensiteit (20-100 mW/cm²). Op die frequentie zijn de belangrijkste effecten van ultrasound doorgaans mechanisch en komen ze tot stand komen door het openspringen van de stabiele micro luchtbubbels in wisselende hoge- en lagedrukgolven, die op hun beurt worden opgewekt door de ultrasone transductor (Peschen, 1997). Deeltjes en vuilresten worden op een zachte manier van de huid verwijderd door de mechanische kracht van de openbarstende microbubbels.

Het gebruik van ultrasound in de geneeskunde voor therapeutische doeleinden wordt als veilig beschouwd en wordt al jaren aanvaard en toegepast (Miller, 2012).