Het voordeel van het gebruik van een plafondlift wordt ondersteund door een omvangrijk aantal klinische studies en publicaties.

  • Alamgir, et al., 2008 concluderen dat een investering in plafondliften binnen 2-6 jaar kan worden terugverdiend (afhankelijk van of men directe of indirecte kosten meet) als gevolg van de significante afname van musculoskeletale letsels nadat deze maatregel is genomen.
  • Chhokar, et al., 2005 bevestigen die conclusie door te stellen dat financiële voordelen door lagere ziektekosten binnen 3 jaar kunnen worden opgebracht. Dat is vooral van belang als je bedenkt dat plafondliften een levensduur hebben van maximaal 12 jaar.
  • Zorgvragers geven doorgaans de voorkeur aan plafondliften boven verrijdbare liften of handmatig tillen, en het personeel vindt in het algemeen plafondliften de minst belastende methode voor transfers van zorgvragers (Algamir, 2009; Dutta, 2012).
  • De gemiddelde tijd voor verplaatsingen naar stoel en bed kan bij verrijdbare liften aanzienlijk langer zijn (273,6 seconden) dan bij plafondliften (156,9 seconden) (Algamir, 2009).
  • Terwijl er bij het gebruik van plafondliften slechts een gering risico is voor biomechanische overbelasting van de wervelkolom, kunnen verrijdbare liften nog steeds een aanzienlijk risico voor de zorgverlener met zich meebrengen, doordat ze de lumbale wervelkolom buitensporig kunnen belasten (Dutta, 2012; Marras, 2009).
  • Het effect van het plaatsen van plafondliften in de ICU is gekoppeld aan minder vermoeidheid, pijn en frustratie, en ook minder bezoeken aan artsen door het personeel (Silverwood, 2006).

Download het document of volg de links naar PubMed vanuit de pagina Bibliografie.