DVT (diep-veneuze trombose of bloedstolsels in de benen) is een vaak voorkomende, doch ernstige aandoening die jaarlijks miljoenen mensen wereldwijd treft.

Het goede nieuws is dat deze aandoening redelijk gemakkelijk kan worden voorkomen met de juiste medische behandelingen en preventiemaatregelen.

 

Waarom is DVT zo problematisch?

DVT is een onaangename, pijnlijke aandoening, doorgaans in de kuit of de dij, met mogelijk ernstige complicaties. Als een deel van het bloedstolsel zou afbreken en komt vast te zitten in de long (pulmonaire embolie of PE) kan de aandoening fataal zijn. PE is de belangrijkste oorzaak van onverwachte overlijdens van patiënten in ziekenhuizen. Zelfs een eenvoudige vorm van DVT kan bij maar liefst 50% van de patiënten leiden tot langetermijncomplicaties, zoals chronische ulcus die niet genezen [1].

 

Hoe ontstaat DVT?

Na een operatie of ziekte wordt het bloed dikker en meer kleverig. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om ervoor te zorgen dat wonden of ontstekingszones niet overvloedig bloeden. Het nadeel is echter dat zich daardoor ook bloedstolsels kunnen gaan vormen in de diepliggende aders in de benen. Als u minder beweegt, vertraagt de bloedcirculatie in uw benen, met stolselvorming als gevolg. Daarom is het belangrijk om na een operatie of ziekte zo snel mogelijk opnieuw te bewegen.

 

Wie loopt het risico?

In principe kan het iedereen overkomen maar sommige mensen zijn meer vatbaar voor DVT; bvb. geopereerde patiënten, immobiele patiënten en patiënten met genetische aanleg.

 

Literatuur

1. Kahn SR, Solymoss S, Lamping DL et al. “Long-term Outcomes After Deep Vein Thrombosis: Postphlebitic Syndrome and Quality of Life.” J Gen Intern Med. 2000; 15(6): 425–429.