Rugletsels in zorginstellingen zijn te voorkomen. Ingrepen die meerdere risicofactoren aanpakken en die procedures voor zorghandelingen bij zorgvragers afstemmen op de specifieke eisen van verpleegkundigen blijken uiterst effectief te zijn als het gaat om het verminderen van het aantal letsels van zowel personeel als zorgvragers.

De op feiten gebaseerde programma's omvatten de introductie van betere hulpmiddelen om een veilige mobiliteit van zorgvragers, een beleid van niet-tillen, een duidelijke risicoanalyse en herscholing te bevorderen. Door meerdere factoren in een instelling aan te pakken, slaagt dit type programma's voor preventie fysieke belasting erin het aantal gevallen van vermijdbaar letsel in de zorg terug te dringen.

Verpleegkundigen en zorgverleners in ziekenhuizen en zorginstellingen hebben, in vergelijking met andere beroepen, de hoogste percentages werkgerelateerde rugletsels. Rugletsels ontstaan als gevolg van slechte ergonomische systemen en vertegenwoordigen meer dan 70% van alle klachten in de verzorging.

Zorginstellingen worden geconfronteerd met de uitdaging dat ze voortdurend nieuw personeel moeten vinden en herscholen, een cyclus waarbij kostbare middelen wegvloeien. Iets meer dan de helft van alle verpleegkundigen loopt  in zijn loopbaan een letsel op dat in werkverzuim resulteert.

Wenst u meer informatie over de wijze waarop ArjoHuntleigh werkgerelateerde letsels kan helpen voorkomen? Neem dan contact op of lees hier meer over onze producten, oplossingen en diensten.

 

Bron: Vecchio, N., et al. (2010). Work-Related Injury Among the Nursing Profession: An Investigation of Modifiable Factors, Griffith Business School, Griffith University